Niet zomaar.....


Hoewel de nood soms erg hoog is, gaan wij bij adopties nooit over één nacht ijs. Voorafgaand aan een adoptie vind eerst een inventarisatie plaats van uw situatie: gezinssamenstelling, huisvesting, ervaring met honden, werk, aanwezigheid van andere huisdieren etc. Niet meer terug .....

Onze honden worden alleen geplaatst in huiselijke omgeving, niet als waakhond, erf hond of hond die alleen in een kennel mag zitten. De honden komen uit Spanje vaak al uit shelters of van de straat en het is ons doel en streven om er gelukkige huishonden van te maken.

Ook halen wij alleen honden naar Nederland als hiervoor een adoptie- of opvanggezin beschikbaar is: onze honden komen hier dus niet in een asiel terecht! Wij plaatsen alleen honden in Nederland!

Kosten:
Voor onze honden vragen wij een tegemoetkoming in de kosten die wij als stichting maken:


€ 395,- is een vaste prijs (per hond), waarin o a de volgende zaken zijn inbegrepen:
- reis van Spanje naar Nederland
- chip en paspoort
- inentingen
- castratie/sterilisatie in spanje (mits de hond oud genoeg is)


Al onze honden zijn gesteriliseerd/gecastreerd (mits oud genoeg) Pups jonger dan 7 maanden worden altijd geplaatst met een aangepast contract waarin staat: dat de adoptant verplicht is de hond te laten castreren/steriliseren voor de hond 8 maanden oud is. Na sterilisatie/castratie, en het overleggen van de dierenarts rekening krijgt de adoptant 45,00 retour gestort als kleine bijdrage in de kosten.


TIPS EN AANDACHTSPUNTEN


U staat op het punt een hond via onze stichting uit Spanje te adopteren. Super dat u deze hond een tweede kans wilt geven! Maar………..wees alert op het feit dat deze hond en hun adoptie soms wat extra aandacht nodig hebben. Een adoptiehond is nooit een kant en klare hond (welke hond wel?) 1. Past de hond bij u en uw leefomgeving: Natuurlijk zijn er honden uit het buitenland die prima in een appartement of in de stad kunnen wonen. Maar veel van onze honden komen uit de “natuur/straat” en zijn veel dingen niet gewend. Het kan dus zijn dat er te veel prikkels zijn en dat een hond beter op zijn plek is in een prikkelarme omgeving. Meestal is het zo (zeker bij jonge honden) dat ze nog prima kunnen wennen, maar daar gaat wel veel tijd inzitten.
  De meeste van onze honden zijn niet gewend in een huis te leven. (uitgezonderd de honden in opvang) Ze leefden in de “natuur/straat” of in een kennel. En zullen dus nog alles moeten leren.

 2. Zorg dat je jezelf goed voelt. Een hond en zijn opvoeding komen het beste tot zijn recht in een stabiele omgeving. Onzekerheid, inconsequentie hebben een negatieve invloed op het gedrag van de hond. Een hond opvoeden kost behalve heel veel liefde ook veel tijd en energie.

 3. Bedenk of je voldoende tijd hebt voor een hond. Heb je een drukke fulltimebaan, veel hobby’s etc………dan is een hond waarschijnlijk geen goed idee.

 4. Bedenk wat je verwacht van een hond. Zoek je een hond gewoon voor de gezelligheid kies dan voor een wat oudere hond en niet voor een jonge hond of pup. Die laatste kunnen vaak heel druk zijn en hebben veel energie. Willen wandelen en uitdagingen spelletjes en dat kost veel tijd!

 5. Het is vaak een goed idee om een training te volgen. Leuk voor de hond, maar ook zeker voor uzelf en het helpt enorm om een band met de hond op te bouwen. Schakel een trainer gedragsdeskundige in als je er zelf niet meer uitkomt! Wacht daarmee niet tot het helemaal mis is gelopen. Uiteraard kunt u voor tips ook terecht bij onze adoptieconsulenten.

 6. U wil graag een pup adopteren en heeft al wat hierboven staat gelezen? Weet ook dat castratie/sterilisatie verplicht is? De opvoeding gaat fantastisch, maar dan…………de puberteit: ja dat hebben honden ook! Ineens is hij/zij alles vergeten wat zo ontzettend goed ging, luistert niet meer etc…….. Nu komt het erop aan om “door te bijten” blijf consequent! Wij hebben ervoor gekozen om alleen in uitzonderingsgevallen puberhonden te herplaatsen. Net als bij mensen is dit voor de honden ook geen leuke periode waarin hij/zij heel onzeker kan zijn. Om de hond dan weg te halen uit de vertrouwde omgeving en te plaatsen in een compleet andere omgeving met andere mensen en waarschijnlijk andere regels is niet verstandig.

 7. Eindelijk is het dan zover u hond komt naar Nederland. De hond is de uit voor hem vertrouwde omgeving gehaald, gaat in een auto met vaak meerdere onbekende honden. Dit kan stressvol zijn, maar dat hoeft niet en verschilt per hond. Hoelang de reis duurt is niet van tevoren aan te geven dit is afhankelijk van de situatie op de weg en eventuele controles onderweg. Onderweg wordt er goed voor de honden gezorgd en wordt er regelmatig gecontroleerd. De auto heeft airco en verwarming. De honden hebben water en krijgen eten. Er wordt niet gestopt om de honden uit te laten dit om de reis zo kort mogelijk te houden. De “hokken” hebben allemaal een matje en worden onderweg schoongemaakt.

 8. Aankomst op een luchthaven in Nederland. Een spannend moment voor u maar ook voor de hond. Hierbij is altijd één van onze vrijwilligers aanwezig. Geen slip of halfslip en geen flexlijn! Zonder stevig (veiligheid)tuig, halsband en twee riemen kan de hond niet mee! Veiligheid boven alles………..niet denken dat gebeurt mij niet, u zal de eerste en ook helaas de laatste niet zijn waarbij een hond ontsnapt, omdat mensen denken dat het niet zo’n vaart loopt, of dat ze het echt wel weten. Ook in de auto moet de hond vastzitten met een gordel of in een bench. Stop niet onderweg. Het is voor de hond fijn als er iemand bij zit om de hond gerust te stellen. Sommige honden zijn bij aankomst heel timide, sommige juist erg actief of bang. Ook al merk je niets aan de hond bij aankomst en is hij de vrolijkheid zelve gelooft u ons maar als we zeggen dat het een hele overgang is. Een hond leeft in het moment en zal zich in het algemeen wel snel aanpassen

 9. Aankomst thuis: Eindelijk naar huis, u bent veilig met de hond thuis aangekomen, nu gaat het echt beginnen. Laat de hond op het gemak rondsnuffelen in zijn nieuwe omgeving. Zorg dat er in huis een fijne plek is, een mand matras of bench op een overzichtelijke plek in huis. Heeft u andere honden laat de kennismaking dan buiten plaatsvinden op een neutrale veilige plek. Verwacht niet meteen dat een klik is dan kan natuurlijk wel, maar soms duurt dat gewoon even.

 10. De eerste nacht thuis. Laat de hond niet meteen alleen. Zet bijvoorbeeld bench in de slaapkamer naast het bed en verplaats die langzaam steeds verder weg of slaap de eerste nachten op de bank/luchtbed. Ook hier geldt weer rustig opbouwen en de tijd nemen!

 11. De eerste tijd thuis. Probeer de eerste tijd zoveel mogelijk thuis te zijn en de hond niet te veel alleen te laten. Het alleen zijn moet altijd worden opgebouwd. Ga voor een korte boodschap even weg, even naar boven naar de buren etc……..en bouw dat langzaam steeds verder uit. Zorg voor rust nodig niet meteen bezoek uit, iedereen wil natuurlijk kennismaken met de hond, maar dat kan beter even wachten. Ga ook niet meteen met de hond overal naar toe. Geef de hond de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en baasjes. Breidt de wandelingen steeds verder uit. Laat de hond rustig snuffelen en ontdekken. De eerste 14 dagen (minimaal) altijd dubbel aangelijnd uitlaten en geen flexlijn gebruiken. Beloon de hond met knuffels aaien lieve woordjes als hij naar je toekomt. Loop niet steeds achter hem/haar aan, maar laat het initiatief aan de hond. Als de hond zich terugtrekt in de mand of bench laat hem met rust, dit is/wordt zijn veilige plek. Zeker met kinderen is dit een groot aandachtspunt.

 12. Laat de hond nooit alleen los in de tuin, zelfs niet bij een volledig afgesloten tuin. Denk ook aan tafels en stoelen een hond is daar zo opgesprongen en over een hek! Kleine hondjes kunnen tussen hekken door. Ze kunnen gaten graven onder een schutting door. Een haag of heg is niet veilig! Het klinkt misschien wat overdreven, maar zeker de eerste periode ontsnappen er op deze manier veel honden. Denk ook aan open ramen/deuren!

 13. En de beste tip voor het laatst GENIET van en met je hond!

Interesse in een van onze honden? Meer weten?Meer weten over de honden, onze werkwijze of iets anders met betrekking tot opvang of adoptie? mailt u dan naar Mona Koopman of Monique Kuijper mail:adopties@hondzoekthuis.org (onze adoptieconsulenten)