Meest gestelde vragen


De meest gestelde vragen worden hier beantwoord !



  1. Wat voor ras is de hond? Hoe groot wordt hij/zij? Leeftijd?


    Het ras van de hond is meestal niet bekend omdat de moeder meestal niet bekend is, en de vader vrijwel nooit. Veel pups worden op straat gevonden of bij de opvang of het asiel achtergelaten of nog erger over het hek gegooid, soms ook worden pups in een prullenbak gevonden. Als een pup met moeder wordt gevonden is de moeder dus wel bekend. Uiterlijk is soms wel een ras in te schatten, maar omdat er heel veel onbekend is er daarop geen garantie te geven. Daarom worden de meeste van onze honden aangeboden met als rasomschrijving kruising of mix.
    Bij een volwassen hond is natuurlijk makkelijk aan te geven hoe groot hij/zij is. Wij geven dit aan met schofthoogte (dat is vanaf de grond tot aan de schouder van de hond gemeten), bij een pup is dat al moeilijker, natuurlijk weten we de schofthoogte van dit moment, en kunnen we naar aanleiding daarvan een inschatting maken hoe groot een hond ongeveer zal worden. Maar een garantie is daar niet op te geven.
    De leeftijd wordt altijd geschat door een dierenarts. Zoals al eerder gemeld we zijn niet bij de geboorte en weten dus niet precies op de dag wanneer een hond is geboren. De dierenarts kan door het kijken naar de hond de ontwikkeling en vooral door het kijken naar het gebit een redelijke inschatting doen hoe oud een hond is.

  2. Wanneer en waar komt mijn hond aan:


    Als een hond eenmaal geadopteerd is duurt het omgeveer 1 a 2 maanden voor de hond in Nederland aankomt.
    Dit weten onze adoptieconsulenten minimaal 1 week van te voren. Zodra er bekend is waar en wanneer de hond aankomt, zullen zij dat u zo snel mogelijk laten weten. Dan is ook pas bekend op welke aankomst plaats dat zal zijn. De tijd die er zit tussen adoptie en aankomst is afhankelijk van het aantal geadopteerde honden. Als een hond eenmaal is geadopteerd proberen wij de hond zo snel mogelijk naar zijn nieuwe thuis te krijgen. Een geadopteerde hond houdt in Spanje een plek bezet van een andere (opvang) hond die misschien heel hard een plekje nodig heeft. Ook in Spanje is er een gebrek aan opvanggezinnen. Bij de aankomst is altijd iemand van onze stichting aanwezig.

  3. Thuiskomst, eerste kennismaking:


    Daar is hij/zij dan de nieuwe huisgenoot! En nu? Vanaf de aankomst plaats verzekeren de vrijwilligers zich ervan dat de hond een stevige halsband en/of tuig en riem omheeft. Dit komt soms wat overdreven over maar...... Alles is nieuw voor de hond dus hij zou een schrik of angst reactie kunnen geven, en uit zijn halsband kunnen ontsnappen. Dat willen we natuurlijk niet! Ook als u van de aankomst plaats naar de auto loopt en de hond in de auto zet, of een tussenstop maakt laat te allen tijde de halsband/tuig en riem om! Bij thuiskomst zorg dat de hond niet kan ontsnappen, laat geen voordeur, tuindeur o.i.d. open staan. Laat de hond niet in een niet goed afgesloten tuin, tot u zeker weet dat de hond er niet uit gaat! (hier kan enige tijd overheen gaan!)Geef de hond bij thuiskomst de tijd om alles rustig te ontdekken en onderzoeken. Overlaadt de hond niet met impulsen. Ga niet meteen kilometers lopen, maar geef de hond de tijd om zijn omgeving te verkennen, met korte wandelingen door de omgeving. Wacht minmaal 1 maand, voordat je de hond meeneemt om erop uit te trekken. Iedereen wil natuurlijk kennis komen maken met de nieuwe huisgenoot, maar.......wacht hier liever even mee tot de hond zich wat meer thuis voelt en ook weet wie er bij zijn gezin horen.(minimaal 14 dagen). Rust is zeker de eerste dagen erg belangrijk! In het begin zal de hond overal achter zijn nieuwe baasje aanlopen, hij is al zijn zekerheid en alles wat vertrouwd was (goed of slecht) kwijt. Wees wel meteen duidelijk in wat wel en niet mag! Wat nu niet mag, mag straks/morgen ook niet. Ga niet schreeuwen of gillen daar begrijpt hij helemaal niets van. Geef kalm en duidelijk aan wat wel en niet mag. Verwacht de eerste tijd niet teveel van de hond. Probeer hem niet in een week tijd alle denkbare commando's te leren.
    Opvoeden kost geduld, liefde en veel tijd! Ook een hond die al een thuis heeft gehad of uit een opvanggezin komt kent jou toon en intonatie niet, en begrijpt dus niet alles meteen. Mocht er een probleem zijn neem dan contact op met de adoptieconsulente, zij kunnen u helpen met tips en als het nodig is doorverwijzen. Wacht hier niet mee tot de hond echt probleemgedrag vertoont! Afleren is altijd moeilijker als aanleren.

  4. Nazorg:


    Eenmaal in Nederland is het de bedoeling dat u ons regelmatig op de hoogte houdt hoe het met de hond gaat. In de beginperiode zal er meer contact zijn, dan wanneer de hond eenmaal gesetteld is. Maar ook dan horen wij graag af en toe van u. Natuurlijk over alle leuke dingen, maar ook als zich een probleem voordoet. (zie punt hierboven) Maak het onze adoptieconsulenten alstublieft wat makkelijker door regelmatig een up date te sturen. Dat scheelt veel extra werk , en onnodige (dure) telefoontjes. Alle honden die naar Nederland komen hebben een chip, die moet u direct na aankomst thuis registeren. Dat kan op de website van het NDG. www.ndg.nl Of via u dierenarts. Ook vinden wij het erg leuk om regelmatig foto's van de hond te ontvangen. Onze adoptieconsulenten en de rest van onze vrijwilligers doen enorm hun best om voor elke hond een passend en blijvend thuis te vinden, en vinden het dan ook erg leuk om af en toe iets van u te horen en zeker om foto's te ontvangen!

  5. Entingen, paspoort en gezondheid:


    Als de hond in Nederland aankomt heeft hij/zij een paspoort, een chip en is geënt tegen: Hondenziekte,Parvo, HCC,Parainfluenza en Rabies. Daarnaast zijn ze ontvlooid en ontwormd. Alle honden zijn gesteriliseerd of gecastreerd, mits oud genoeg. Pups onder de 7 maanden zijn nog niet gesteriliseerd en worden geplaatst met een aangepast contract. De contractant is verplicht het dier te laten steriliseren/casteren voor het 8 maanden oud is. Van het adoptiebedrag van € 360,00 krijgt de adoptant € 45,00 retour na sterilisatie/castratie, en het overleggen van de rekening van de dierenarts. Wij hebben dit in ons contract opgenomen om te voorkomen dat er ongewilde/ongelukjes gebeuren. Daarbij zijn wij bezig met het redden van honden en willen wij natuurlijk niet dat er nog meer (ongewilde) honden op deze wereld rond zullen lopen!

  6. Wat als de hond in Nederland is, en het blijkt toch geen goede match?


    Uiteraard proberen we vooraf, in overleg met u, te beoordelen of de betreffende hond een goede keus voor uw thuis- en gezinssituatie zal zijn. Dit doen wij via mailcontact en telefonisch contact. Mochten zich er onverhoopt achteraf toch problemen voordoen, dan zullen we uiteraard proberen om door middel van adviezen voor gedrag en opvoeding e.e.a. weer in orde te krijgen. Mocht blijken dat de hond toch niet de hond voor u is, dan zal HzH in samenwerking met u op zoek gaan naar een passende oplossing. Wij hebben geen asiel/pension/opvang in Nederland. En willen ten alle tijden voorkomen dat de hond (weer) in en asielsituatie belandt. Mocht het zo zijn, dat echt de enige oplossing herplaatsen is dan zal HzH u daarbij helpen en ondersteunen. Wij zullen de hond dan opnieuw te adoptie aanbieden. Let op! Herplaatsen gaat altijd in overleg met HzH en onder HzH contract.

  7. Ik moet een contract ondertekenen en toch blijft de hond van HzH waarom is dat?


    Stichting HzH wil zo zeker als mogelijk weten dat de hond een goed leven krijgt. Dit doen we door de nieuwe baasjes er o.a. voor te laten tekenen dat ze de hond goed zullen verzorgen en dat ze hem nooit zullen weggeven, verkopen of er mee zullen gaan fokken. In de uitzonderlijke situatie waarin blijkt dat mensen de hond verwaarlozen of mishandelen, heeft Stichting HzH dankzij het getekende contract een middel in handen om de hond te helpen en hem een beter thuis te bezorgen. Ook kunnen we dankzij het contract voorkomen dat de honden die Stichting HzH naar Nederland haalt ooit in het asiel terecht komen of doorverkocht worden en op die manier ''verdwijnen''.

  8. Waarom verplichte sterilisatie/castratie?


    De meeste volwassen HzH- honden die naar Nederland komen zijn al gesteriliseerd/gecastreerd, maar in sommige gevallen was de hond bij aankomst in Nederland nog te jong. De reden dat Stichting HzH wil dat alle honden onvruchtbaar worden gemaakt is dat er nu eenmaal al teveel honden op de wereld zijn en wij willen op geen enkele manier verantwoordelijk zijn voor het bijdragen aan dit probleem. Daarnaast kan het steriliseren bij de teef allerlei gezondheidsproblemen voorkomen. Ongesteriliseerde teefjes krijgen uiteindelijk bijna altijd baarmoederontstekingen en/of melkklierkanker (borstkanker) en zeker op latere leeftijd kan dit voor ernstige problemen zorgen. Zeker wanneer een teefje al op jonge leeftijd wordt gesteriliseerd is de kans op die problemen bijna nihil. Een teefje kan al vanaf 6 maanden oud gesteriliseerd worden. Ook voor de gezondheid van een reu zijn er veel voordelen bij castreren. De hond heeft minder kans op ontstekingen of vergroting van de prostaat. Omdat de testikels worden weggehaald is er ook geen kans meer op tumoren van de testikels. De hond plast niet meer tegen alles om zijn territorium af te bakenen. De hond kan minder fel worden tegen andere reuen. Heeft geen interesse meer in loopse teven, heeft minder de neiging om tegen iets of iemand “op te rijden”. Pups jonger dan 7 maanden worden altijd geplaatst met een aangepast contract waarin staat: dat de adoptant verplicht is de hond te laten castreren/steriliseren voor de hond 8 maanden oud is. Na sterilisatie/castratie, en het overleggen van de dierenarts rekening krijgt de adoptant 45,00 retour gestort als kleine bijdrage in de kosten. Uitstel is alleen mogelijk met een verklaring van de dierenarts met vermelding van reden.
    Het is voor ons als vrijwilligers best vermoeiend om regelmatig weer meerdere keren met de contractvoorwaarden te moeten confronteren met discussies tot gevolg. Als je niet wilt castreren of steriliseren dan is een pup adopteren via Hond zoekt Huis misschien geen goed idee.

  9. Waarom moet er iemand mee tekenen als ik 65 jaar of ouder ben?


    Dit is ook om te voorkomen dat de hond gaat "zwerven" als er iets gebeurt. Als er iemand mee tekent kan die de contact persoon zijn mocht er iets gebeuren en de hond opgevangen of herplaatst moet worden.