De meest gestelde vragen worden hier beantwoord !

 


1. Wat voor ras is de hond? Hoe groot wordt hij/zij? Leeftijd?

Het ras van de hond is meestal niet bekend omdat de moeder meestal niet bekend is, en de vader vrijwel nooit. Veel pups worden op straat gevonden of bij de opvang of het asiel achtergelaten of nog erger over het hek gegooid, soms ook worden pups in een prullenbak gevonden. Als een pup met moeder wordt gevonden is de moeder dus wel bekend. Uiterlijk is soms wel een ras in te schatten, maar omdat er heel veel onbekend is er daarop geen garantie te geven. Daarom worden de meeste van onze honden aangeboden met als rasomschrijving kruising of mix.

Bij een volwassen hond is natuurlijk makkelijk aan te geven hoe groot hij/zij is. Wij geven dit aan met schofthoogte (dat is vanaf de grond tot aan de schouder van de hond gemeten) Bij een pup is dat al moeilijker, natuurlijk weten we de schofthoogte van dit moment, en kunnen we naar aanleiding daarvan een inschatting maken hoe groot een hond ongeveer zal worden. Maar een garantie is daar niet op te geven.

De leeftijd wordt altijd geschat door een dierenarts. Zoals al eerder gemeld we zijn niet bij de geboorte, en weten dus niet precies op de dag wanneer een hond is geboren. De dierenarts kan door het kijken naar de hond de ontwikkeling en vooral door het kijken naar het gebit een redelijke inschatting doen hoe oud een hond is.

 


2. Wanneer en waar komt mijn hond aan:

Als een hond eenmaal geadopteerd is duurt het 1 tot 6 weken voor de hond in Nederland aankomt. Dit weten onze adoptieconsulenten minimaal 1 week van te voren. Zodra er bekend is waar en wanneer de hond aankomt, zullen zij dat u zo snel mogelijk laten weten. Dan is ook pas bekend op welke luchthaven dat zal zijn. Dit kunnen alle luchthavens in Nederland zijn. De tijd die er zit tussen adoptie en aankomst is afhankelijk van het aantal geadopteerde honden en beschikbare vluchten. Wij zijn afhankelijk van vrijwilligers en vakantiegangers die de honden kunnen begeleiden op hun reis. Als een hond eenmaal is geadopteerd proberen wij de hond zo snel mogelijk naar zijn nieuwe thuis te krijgen. Een geadopteerde hond houdt in Spanje een plek bezet van een andere (opvang) hond die misschien heel hard een plekje nodig heeft. Ook in Spanje is er een gebrek aan opvanggezinnen. Bij de aankomst is altijd iemand van onze stichting aanwezig.
 


3. Thuiskomst, eerste kennismaking:

Daar is hij/zij dan de nieuwe huisgenoot! En nu? Vanaf de luchthaven verzekeren de vrijwilligers zich ervan dat de hond een stevige halsband en/of tuig en riem omheeft. Dit komt soms wat overdreven over maar……. Alles is nieuw voor de hond dus hij zou een schrik of angst reactie kunnen geven, en uit zijn halsband kunnen ontsnappen. Dat willen we natuurlijk niet! Ook als u van de luchthaven naar de auto loopt en de hond in de auto zet, of een tussenstop maakt laat te allen tijde de halsband/tuig en riem om! Bij thuiskomst zorg dat de hond niet kan ontsnappen, laat geen voordeur, tuindeur o.i.d. open staan. Laat de hond niet in een niet goed afgesloten tuin, tot u zeker weet dat de hond er niet uit gaat! (hier kan enige tijd overheen gaan!)Geef de hond bij thuiskomst de tijd om alles rustig te ontdekken en onderzoeken. Overlaadt de hond niet met impulsen. Ga niet meteen kilometers lopen, maar geef de hond de tijd om zijn omgeving te verkennen, met korte wandelingen door de omgeving. Wacht minmaal 1 maand voordat je de hond meeneemt om erop uit te trekken. Iedereen wil natuurlijk kennis komen maken met de nieuwe huisgenoot, maar…………..wacht hier liever even mee tot de hond zich wat meer thuis voelt en ook weet wie er bij zijn gezin horen.(minimaal 14 dagen) Rust is zeker de eerste dagen erg belangrijk! In het begin zal de hond overal achter zijn nieuwe baasje aanlopen, hij is al zijn zekerheid en alles wat vertrouwd was (goed of slecht) kwijt. Wees wel meteen duidelijk in wat wel en niet mag! Wat nu niet mag, mag straks/morgen ook niet. Ga niet schreeuwen of gillen daar begrijpt hij helemaal niets van. Geef kalm en duidelijk aan wat wel en niet mag. Verwacht de eerste tijd niet teveel van de hond. Probeer hem niet in een week tijd alle denkbare commando’s te leren. Opvoeden kost geduld, liefde en veel tijd! Ook een hond die al een thuis heeft gehad of uit een opvanggezin komt kent jou toon en intonatie niet, en begrijpt dus niet alles meteen. Mocht er een probleem zijn neem dan contact op met de adoptieconsulente, zij kunnen u helpen met tips en als het nodig is doorverwijzen. Wacht hier niet mee tot de hond echt probleemgedrag vertoont! Afleren is altijd moeilijker als aanleren.
 


4. Nazorg:


Eenmaal in Nederland is het de bedoeling dat u ons regelmatig op de hoogte houdt hoe het met de hond gaat. In de beginperiode zal er meer contact zijn, dan wanneer de hond eenmaal gesetteld is. Maar ook dan horen wij graag af en toe van u. Natuurlijk over alle leuke dingen, maar ook als zich een probleem voordoet. (zie punt hierboven) Maak het onze adoptieconsulenten alstublieft wat makkelijker door regelmatig een up date te sturen. Dat scheelt veel extra werk , en onnodige (dure) telefoontjes. Alle honden die naar Nederland komen hebben een chip, die moet u direct na aankomst thuis registeren. Dat kan op de website van het NDG. www.ndg.nl Of via u dierenarts. Ook vinden wij het erg leuk om regelmatig foto’s van de hond te ontvangen. Onze adoptieconsulenten en de rest van onze vrijwilligers doen enorm hun best om voor elke hond een passend en blijvend thuis te vinden, en vinden het dan ook erg leuk om af en toe iets van u te horen en zeker om foto’s te ontvangen!


5. Entingen, paspoort en gezondheid:

Als de hond in Nederland aankomt heeft hij/zij een paspoort, een chip en is geënt tegen: Hondenziekte,Parvo, HCC,Parainfluenza en Rabies. Alle honden zijn gesteriliseerd of gecastreerd, mits oud genoeg. Pups onder de 7 maanden zijn nog niet gesteriliseerd en worden geplaatst met een aangepast contract. De contractant is verplicht het dier te laten steriliseren/casteren voor het 8 maanden oud is. Van het adoptiebedrag van 295,00 krijgt de adoptant 45,00 retour na sterilisatie/castratie, en het overleggen van de rekening van de dierenarts. Wij hebben dit in ons contract opgenomen om te voorkomen dat er ongewilde/ongelukjes gebeuren. Daarbij zijn wij bezig met het redden van honden en willen wij natuurlijk niet dat er nog meer (ongewilde) honden op deze wereld rond zullen lopen!